Sweet Followers..follow saya dan tinggalkan jejak anda maka saya akan follow anda semula..

Tuesday, February 5, 2013

Maksud nama bayi lelaki dan perempuan terkini

hari ni adda nak kongsi maksud nama untuk bayi lelaki dan perempuan..

sebenarnya kawan adda yang request..

dia suka tengok nama bayi zaman sekarang..

kalau dulu nama yang paling simple tu la jdi pilihan sebab senang nak ingat dan panggil..

awang..peah..joyah..bedah..simple kan..

kalau nak sedap dengar skit letak ja bunga..melur..melati..mawar..

tapi bila makin berubah zaman makin moden nama anak dan bayi yer..hehehe

letak la nama macam mana pun,kalau boleh pilih lah nama nama pilihan yang elok untuk bayi atau anak kita..

dan biarlah ada makna disebalik nama tu kan..

moga peribadi dan pekerti anak kita pun mengikut nama yang dah kita pilih tu..

Dibawah ini adda senaraikan nama-nama anak atau bayi lelaki dan perempuan dari gabungan kombinasi atau dari cantuman 2 nama terpilih..

harap-harap ianya sedikit sebanyak membantu bagi ibu dan ayah kat luar sana memilih nama yang baik..

adda cari makna ni berdasarkan search di tenet (google)..

jom kita tengok..

Nama Lelaki :

Izzul Haq : Kemuliaan yang haq, sebenar-benarnya kemuliaan

Fathul Islam : Pembuka, kejayaan Islam

Dhaifullah darwisy : tetamu Allah, warak

Khairul Ikhwan = Persaudaraan yang baik

Khairi Habibullah = Kebaikan, kekasih Allah

Khairul Amirin : Sebaik-baik Pembina

Khairul Harisin : Sebaik-baik pengawal

Syahiran syahmi : Terkenal, Mulia, berani, bijak

Syamsul Bahri : Matahari lautan

Taufiq Alhakim : Taufiq (Allah) yang Hakim (bijaksana)

Athallah Al-Fatih : Pembuka/ perintis kuniaan Allah

Affan Afif : Pendaki, Yang Bermaruah

Amir Harith :Raja Yang Bijaksana

Aniq Aisy : Yang Kacak Lagi Menawan Hati, Mewah Kaya Raya

Annas Asyraf : Kawan, Kemesraan, Yang Mulia

Amin Amaluddin : Yang Dipercayai, Cita Cita Agama

Afnan Akif : Hiasan, Yang Menumpukan Pada Sesuatu

Afiq Afandi : Yang Pemurah, Amat Berpengetahuan

Aiman Aminin : Yang Bertuah,Orang Orang Yang Aman

Aiman Hakim : Bertuah,Bijaksana

Ameer Amiruddin : Ketua , Pembela Agama


Nama perempuan :

 Izzatul Arissa : Kemuliaan Yang Kuat 

Annur Sofia : Cahaya Menawan

Naura Auni : Bunga Yg Bersahaja Dan Lemah Lembut

Hanina Maisarah : Ketenangan, Nyaman, Kemakmuran, Kekayaan

Alya Jazilah : Ketinggian/Bijak Bercakap

Alya Adriana : Ketinggian, Nisbah

Dalili Fahimah : Pemimpin/Yang Bijak

Dhia Syarafana : Cahaya/Kemuliaan

Izzah Insyirah : Kemuliaan/Kegembiraan, Lapang Hati

Wafa Thahirah : Kesetiaan/Yang Suci

Widad Kamilah : Kasih Sayang/Yang Sempurna

Durrotun Nashihah : Mutiara Nasehat

Rahadatul ‘Aisy : Kemakmuran Hidup

Miskiah Musfirah : Seharum Kasturi Yang Cantik Berseri

Raisha Nur Adelia : Pemimpin Raja Menerangi Keadilan Kita

Nur Aini Aqilah : Cahaya Mata Yang Cerdas/Pandai

Nur Aini Afiqah’ : Cahaya Mata Yang Sangat Pemurah/Berpengetahuan

Darwisyah Yusrah’ : Ahli Tasawuf Lembut, Kaya

Alisha Zara : Puteri Yang Dilindungi Tuhan

Rashidatul Ashikin : Petunjuk Kepada Yang Mencintai

Nur Adriana Marissa : Kadar Cahaya Seorang Yang Bersopan Santun

Nur Alina Zara : Cahaya Puteri Ketinggian Kami

Nur Irdina Zahra : Cahaya Putih Kehormatan Kami

Nur Afeeya Rafhanah : Cahaya Segar Yang Hidup Mewah Dan Bahagia

Afeeya Khatijah : Semangat Isteri Pertama Rasulullah SAW 



Abu Dawud telah meriwayatkan dari Abu Darda’ r.a. katanya, Rasulullah s.a.w bersabda:
“Sesungguhnya kamu semua akan dipanggil dengan nama-nama kamu dan nama-nama bapa kamu pada Hari Kiamat, maka perelokkanlah nama-nama kamu.”







alahai comelnya awok-awok sume ni.. ^__^
 

TERIMA KASIH SUDI SINGGAH DAN POTPET DISINI

18 comments:

puteri kasih said...

wahh menarik ni..sesiapa yang tengah cari nama tu..pastikan letak nama yang ada maksud yang baik-baik bukan letak nama yang pelik pelik kan :)

Addasyuhadadisini said...

yup..btoi2,jgn hanya sbb nak sdap ltak nama yg xdak mksd atau yg bukan2..hehehe.. :)

El Hardy said...

perkongsian yang menarik... :)

Addasyuhadadisini said...

terima kasih..alhamdulillah sma2 berkongsi.. :)

Sang Kerapu said...

Makna nama Adda Syuhada sendiri pun sgt baik. Ada hajat sebelum ni letak nama syuhada kalu dt anak perempuan..... tapi memang betul, nama mempengaruhi watak.

Addasyuhadadisini said...

alhamdulillah..yup sebab tu la nma pggilan harian yg akan kita gnakan..klau mknanya tak baik kan dah mnjadi satu doa.. :)

siti zawiah said...

boleh contact di fanpage saya di sidebar...:)

Addasyuhadadisini said...

adda dah komen kat status.. :)

I am Me said...

entry yg menarik, hehe... Btw, rugi x join GA ohsem nih!!! :D

http://sogoodyetsobad.blogspot.com/2013/02/fabuloous-giveaway.html

http://sogoodyetsobad.blogspot.com/2013/02/first-birthday-giveaway-by-merah.html

Addasyuhadadisini said...

Thanks jemput adda..semoga berjaya.. :)

mohd fizree said...

Nk mnta pendapt..ley x tlong smbg nama yg kene dengan nama ni.Aisy Arryan .......

Addasyuhadadisini said...

mohd fizree : ni maksud namanya..sya dpatkan dari carian di sini http://name.crazyartzone.com/index.asp?cat=Cari&key=Muhammad%20Aisy%20Aryan%20Azam..

Aisy Kemakmuran Hidup
Aryan Kekuatan penuh

zaha88 said...

sy tgah mencari maksud nama Nur Aira Qalesya, boleh adda tolong sy? time kasih

ct@m@n@qieem said...

tq atas perkongsian....mmng tgh mncari name bby....ape y pnting maksud yang baik...

kalu sudi jengah la ke blog akk...
http://ctamanaqim.blogspot.com

yuslilawati md. yussoff said...

Saya cari maksud nama raykarl. ..ada sape2 tahu?

yuslilawati md. yussoff said...

Saya cari maksud nama raykarl. ..ada sape2 tahu?

ayie luv azie said...

Salam.
Bleh tlg bg mksud nama nur imani qalesya...

ayie luv azie said...

Salam.
Bleh tlg bg mksud nama nur imani qalesya...