Wednesday, December 12, 2012

Untuk Adam Dan Hawa

hai adam dan hawa sume..
ceweh..cewah..tetiba je kan..
eh betul apa..
ari ni nak brkongsi sikit untuk kaum adam dan hawa kat luar sana..
insyaallah hrapnya sama2 bermanfaat untuk kita..
      


 
untuk adam..
andai mahu mencari hawa..
1. jgn dilihat pd purdah mahupun tudung semata-mata..kerna hawa hari ini tidak lagi seperti dulu..lihatlah pd telapak tgnnya..andai mudah telapak lembut itu hinggap pd kulit lelaki lain tanpa lapik..fikirlah semasaknya utk menyuntingnya..sesungguhnya memegang bulu anjing itu lebih baik dari menyentuh kulit lelaki atau wanita yang boleh kita kahwini.. 
2. jgn dilihat pada baju labuh mahupun jubahnya semata-mata..lihatlah pada sebujur bibirnya..andai kata-katanya berbisa atau kuat suaranya..fikirlah semasaknya andai hati masih teringin menyuntingnya..khuatir kelak dia membawa fitnah buat si suami..menabur buruk diri si suami..
3. jgn dilihat pada cantik ayu wajahnya semata-mata..lihatlah pada sepasang indah mata miliknya..andai tidak redup menunuduk pandangan..fikirlah semasaknya andai ingin terus menyunting dirinya..khuatir bila sudah bersuami matanya masih terus meliar memandang segak rupa lelaki lain yang bukan bernama suami..

 
untuk hawa..
andai mahu menerima cinta adam..
1. jgn dilihat pada kereta mewahnya semata-mata..lihatlah pd aktiviti malamnya..andai liar hidupnya tika malam menjelma..fikirlah sebaiknya andai mahu menerima..kerna maksiat itu lebih mudah tatkala kelam malam sudah tiba..khuatir juga subuhnya terus leka dibuai mimpi nan indah..
2. jgn dilihat pada pakaian berjenama semata-mata..lihatlah pada bahagian kakinya..andai mudah lututnya ditayangkan tatkala lincah dipadang bola..fikirlah sebaiknya andai masih mahu menerima..kerna aurat suami itu hanya selayaknya dilihat oleh si isteri..
3. jgn dilihat pada tampan paras semata-mata..lihatlah pada mulutnya tatkala berbicara..andai dia mudah menghambur carutan dan sumpah seranah..fikirlah sebaiknya andai masih tegar memilihnya..khuatir pabila bersama kelak..kesalahan kecil anda akan menerima hamburan cacian yang menyeksakan..
lelaki dan wanita hari ini tidak lagi seperti mereka yang dahulu..sebelum ini..wanita berhijab itu sesungguhnya mmg mulia zahir batinnya..tetapi hari ini..mereka yang bertudung barangkali hanya utk menyembunyikan kelemahan diri..begitulah juga sang lelaki..kadang-kala berkopiah..dari mata nampak sungguh alim..tetapi dlm hatinya..??siapa yang tahu..
 sekarang tengah hangat citer ni di tayangkan kat astro..
korg dah nengok blum..
pe komen korg..
best ke idak..
hehehe

 atau

novel ni haaa..
aku dah ada koleksi novel ni sebelum drama ni ditayangkan lagi..
jadi aku x brapa excited sangat nak nengok dramanya sbb aku dah tahu jalan citer..
macam dah bleh agak apa yang nak jadi..
so x suspen la beb..
tapi novel ni kira salah satu the best koleksi yang aku ada..
syiokkkk dan romantik la Adam Mukriz..
terbaikkkkkk...
hehehe..
rugi kalau korg tak dapatkan novel ni untuk jadikan koleksi.. 
promote sikit..
hahahaha

2 comments:

Anonymous said...

mmh tgh famous citer ni hihi..

Addasyuhadadisini said...

zoey zau yah..betoi..mmg best sbb adam mukriz romantik + hensem..hehehe