Tuesday, October 8, 2013

Aiskrim Oreo Handmade




Gambar ihsan en google..adda lupa nak snap pic..teruja sangat nak makan sampai lupa..dah habis masuk perut baru ingat gambar tak ada..maappp.lain kali adda buat adda tepek pic ye..hehehe

Bahan-bahan :

- setengah tin susu pekat (ikut kemanisan masing2)

- 1 1/2 gelas susu cair (ikut kecairan @ kepekatan yang dikehendaki) 

- 1 sudu ovalette (pastikan halalan toyyiban) 

- sedikit esen vanilla 

*Blendkan semua di atas bahan sampai gebu*

*Selepas itu gaulkan hasil yang di blend dengan biskut oreo (vanilla) yang dah dihancurkan*

*Masukkan dalam peti ais(freezer)*

*Biarkan sehingga beku menjadi aiskrim*


Dah siap..jom makan..

tak payah keluar umah beli aiskrim..

homemade pun boleh uolsss..

mudah dan simple je kan nak buat aiskrim sendiri..

yang penting kerajinan nak mencuba tu ada..wiwiwiwi

13 comments:

SeputihSalju said...

sedapnya.. bahan2 pun simple je kan.. In sya Allah nnti nak buat jugak lah.. :-)

Addasyuhadadisini said...

seputih salju..yup..cuba la..sangat sedap..yang penting boleh mkn bnyak2.. :))

Norhasniza Khalid said...

hihi, mama pernah buat tau, menjadi..sedap, jimat duit mama..hihi

MG schmidt said...

dapnyooo..4aritu bru je buat oreochesecake ..
nk try ni lak laa.
eg ovellete tu guna yg ap punya ?
yg color oren tu ke?

*maafla, MG bukan baker kental ..hehe

adrianna syaz said...

Best2 aiskrim but sendri tu..

Salam kenal..sya folo blog disini kita bertemu..jika sdi snggah ke blog sya ya :) #294

Addasyuhadadisini said...

nohasniza..sdapp kan mama..btul2..sangat save bajet..hehee

Addasyuhadadisini said...

yup..ovalette tu wrna oren..sblum beli tngk bhan2 dan tanda halal jakim dlu ye.. :))

Addasyuhadadisini said...
This comment has been removed by the author.
Mizz Aiza (Dunia Kecil) said...

sedapnya.. boleh akak cuba nanti.. selalu beli je.. buat sendiri lagi jimat kan..

Noor Mala Shahar said...

sedap ni..

klik heartbeat


http://www.noormalashahar.com.my

lala yusof said...

wow best kan kalu buat

eira eixora said...

terima kasih untuk resepi. saya sebenarnya dah beli barang2 nk buat homemade aiskrim ni tapi tak terbuat lagi =)

MAT NOR said...

Wife saya dah 2x buat aiskrim homemade. Hobinya bagi kat anak2 buah saya.